2009/05/24

CRÒNICA D'UNA VETLADA LITERÀRIA AMB MANEL JOAN ARINYÓ


MANEL JOAN ARINYÓ VA ESTAR AMB NOSALTRES I NO ENS VA DEFRAUDAR AMB LA SEUA MANERA TAN PERSONAL D'ENFOCAR LA PRESENTACIÓ DE LA SEUA OBRA LITERÀRIA.

Carme Ripoll, prèviament, ens havia endinsat una mica en el personatge. Amb l'amabilitat que la caracteritza féu una fotografia de Manel Joan que permetia entreveure els trets més colpidors, tant de la seua personalitat, com de la seua prosa. "En els seus escrits cap tot el valencià: el popular i el cult", va dir aproximadament. És una literatura que reflecteix el nostre color, calor i forma d'enfrontar-nos al dia dia. Amb paraules d'Albert Boadella féu una sintesi dels trets que tenim com a poble i que Manel Joan trasllada d'una manera tan clara en els seus relats.

Manel Joan ens brindà una llarga retafila d'històries, d'anècdotes i d'acudits per il·lustrar les raons de la seua addicció a escriure; del per què encetà el treball literari a l'època de la mili a la Marina i a Madrid; del treball que li suposà escriure en una llengua, la seua, en la qual -com tanta gent de la seua generació- no tenia formació; dels motius que el mogueren a escriure algunes de les històries dels seus llibres... fou una nit encantadora on la paraula fou la gran protagonista i on el públic va gaudir, com havíem pronosticat, d'allò més.

En acabar, l'autor signà llibres, i després compartírem taula i sopar. Una nit literària a la qual caldrà afegir el deleit de llegir, tranquil·lament a casa, les seues històries.